Főoldal

A kalandjáték röviden

Kalandunk VulkánSág vadregényes, rejtelmekkel átszőtt tájain zajlik. Talányok várnak a Kalandorra, kinek nem csak izmaira, de elméjére is szüksége lesz.

VulkánSág emblematikus hegye a Ság, mely évmilliókkal ezelőtt született, s sokáig háborítatlanul állt. Lankáin a rómaiak honosították meg a szőlőművelést, s a környéken számtalan kisebb-nagyobb kolóniát alapítottak. Állítólag a hegyet maga Lucifer építette magának, de regélnek gyógyító erejéről, s arról is, hogy Vak Béla király idején vár magasodott rajta. Környező mocsárvilága több tízezer embernek jelentett menedéket a törökdúláskor. A hegynek három nagyobb testvére is e táj fölé magasodik. Mesteri vulkán, Kis-Somlyó és a Hercseg-, vagy Herczeg-hegy, valamennyi más-más arcát mutatja meg a vulkanikus működés emlékeinek. Száz éve, mikor Eötvös József ingájával végzett kísérletet a Ság tetején, a Mesteri vulkán kráterében még tó vize csillogott. Majd a Ság hegyet megsebezték, s 17 millió tonna bazaltot vájtak ki belőle, feltárva így a hegy gyomrát, mely a mai napig látogatható, s izgalmas séták tehetők a mesterséges kráterben.

VulkánSág természeti kincsei mellett települései is rengeteg érdekességet rejtenek gazdag történelmi, kulturális és vallási múltjukból, jelenükből.

Elég csak a térség négy gyógyfürdőjére gondolni, melyek mindegyike eltérő gyógyhatással rendelkezik. VulkánSág búcsújáró hely. Számtalan irodalmár (Petőfi, Weöres, Berzsenyi...) fordult itt meg, s merített ihletet e táj szépségeiből, apró falvainak miliőjéből. Kastélyok mesélnek nemesi családokról, templomok pedig e családok múltba vesző legendáiról. De nem csak az emlékek között járva szerezhetünk különleges élményeket.

VulkánSág XXI. századi attrakciókkal is büszkélkedhet, mint amilyen a Kemenes Vulkán Park, Magyarország egyetlen vulkanológiai látogatóközpontja, vagy éppen a technika szerelmeseinek körében kedvelt Pannónia Ring.

A kalandok állomásainak leírásai - hűen e vadregényes tájhoz - talányosak, ám éles szemmel és elmével lépésről lépésre fedezheti fel a település(eke)t, a hegy(ek)et és annak érdekes látnivalóit. Bepillantást nyerhet történelmébe éppúgy, mint e nyüzsgő kistérség mindennapjaiba. Talán fel sem figyelne egy-egy séta alkalmával az épületek között megbúvó ritkaságokra, vagy a köztereken lévő műalkotások részleteire, melyek sokkal többet árulnak el arról, hogy éppen hol is kalandozik, tölti szabadidejét, mintha egy útikönyvet lapozgatva szaporázná lépteit templomok, múzeumok lépcsőin.

 

VulkánSág élménye e kalandokkal lesz teljes, a felfedezés örömével, a játékos tanulás bizsergető varázsával. 

 

Kezdődjön hát a kaland!